Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Jesienią postaw na śliwki!

Nie od dziś wiadomo, że w zdrowej, dobrze zbilansowanej diecie warto postawić na produkty sezonowe. Pozwolą one dostarczyć naszego organizmowi odpowiednią porcję witamin i składników mineralnych ,które są tak niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Jesień jest skarbnicą wartościowych produktów, do których należy zaliczyć śliwki. Czym więc wyróżniają się one na tle innych owoców i dlaczego warto je wprowadzić do swojego codziennego jadłospisu?
Jesienią postaw na śliwki!

Na czym polega korzystne działanie śliwek?

Nie od dziś wiadomo, że spożywanie zarówno świeżych jak i suszonych śliwek świetnie sprawdzi się w walce z zaparciami. Dzięki dużej zawartości błonnika pobudzają one perystaltykę jelit i pomagają usuwać zalegające resztki pokarmu oraz produkty przemiany materii. Ze względu na potas i magnez są zalecane osobom z problemami układu krążenia. Pierwszy z nich skutecznie reguluje ciśnienie krwi, a magnez wykazuje działanie ochronne na mięsień sercowy poprzez zapobieganie jego niedotlenieniu. Ich niedobory mogą prowadzić do nadpobudliwości układu nerwowo-mięśniowego, zakłócenia pracy mięśnia sercowego oraz osłabienia mięśni szkieletowych. Nie bez znaczenia jest także obecność w śliwkach kwasów organicznych tj. jabłkowy i winowy, które są niezwykle korzystne dla profilaktyki przeciwnowotworowej. Odpowiadają one bowiem za obniżenie pH jelit i stolca, tym samym chroniąc przed rakiem jelita grubego i odbytu. Działanie przeciwutleniaczy występujących w tych owocach polega na neutralizacji wolnych rodników, a tym samym na ochronie komórek przed zniszczeniem.

Dodatkowo, zawarte w nich polifenole zabezpieczają krążący we krwi cholesterol przed utlenianiem, zapobiegając odkładaniu się blaszki miażdżycowej. Regularne spożywanie śliwek, poprzez obecność niektórych witamin z grupy B, usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego, podnosi odporność organizmu, poprawia stan skóry, a także samopoczucie, pamięć i koncentrację. Badania wykazały również, że jedzenie już niewielkich ilości suszonych śliwek ma korzystny wpływ na gęstość kości, co znacznie ogranicza ryzyko złamań i osteoporozy. Uważa się, że zmniejszają one tempo resorpcji, czyli wchłaniania składników mineralnych kości, co prowadzi do ich zaniku.

Produkty sezonowe powinny stanowić podstawę naszego żywienia. Dzięki urozmaiceniu nimi dań, jesteśmy w stanie przemycić cały szereg wartościowych składników, które doskonale sprawdzą się w codziennej diecie oraz tej, która ma na celu redukcję masy ciała. Nie zapominajmy, że owoce mogą również w świetny sposób zastępować słodkie, gotowe desery, które z odchudzaniem mają niewiele wspólnego.

Więcej praktycznych sposobów na zdrowe i dietetyczne produkty znajdziesz w diecie Dietmap.

 

Artykuł Sponsorowany


Podziel się
Oceń

Reklama
Reklama
Reklama