Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Jak wyposażyć lokal gastronomiczny? Wyzwanie bywa poważne, ale można mu sprostać

Prowadzenie własnego lokalu to marzenie niejednej osoby, która wielką wagę przykłada do sposobu, w jaki zaspokaja głód czy pragnienie i chciałaby służyć swoją wiedza i umiejętnościami innym.
Jak wyposażyć lokal gastronomiczny? Wyzwanie bywa poważne, ale można mu sprostać

Satysfakcja odczuwana wówczas, gdy nasza praca zyskuje coraz większe grono entuzjastów regularnie przekraczających nasz próg, jest nagrodą nie mniej istotną, niż wyniki finansowe takiej działalności. Osiągnięcie tego celu będzie jednak wymagać sporych nakładów, zarówno pieniędzy, jak i koniecznej do wykonania pracy.

Na niektórych rzeczach można zaoszczędzić

Każde takie przedsięwzięcie pochłania duże koszty, zwłaszcza, jeśli realizowane jest w atrakcyjnej lokalizacji, która jednak wiąże się z niemałymi kosztami wynajmu. Przeobrażenie zastanego po poprzednim najemcy wnętrza także bywa niełatwe, nawet, jeśli prowadził on tam działalność podobnego rodzaju. Nasz lokal ma bowiem być... nasz. Stanowić rezultat innych upodobań, z którymi będziemy chcieli trafić w gusta klientów. Każde takie miejsce może pełnić wiele innych funkcji, niż tylko te związane ściśle z gastronomią, w tym także, jakkolwiek niektórym może się to wydawać zbyt poważnym słowem, kulturowe. Od sposobu urządzenia obiektu zależeć będzie w jak, ale także czy uda się nieco obniżyć związane z tym koszty. Warto bowiem rozglądać się za używanymi elementami wyposażenia, co dotyczy zwłaszcza mebli w postaci stołów, krzeseł, czy ławek – to, na ile będzie to możliwe, zależy od charakteru wnętrza. Czasem chwila pracy włożona w renowację niektórych przedmiotów, jeśli jej wymagają, bywa opłacalna. Należy zachować jednak ostrożność, by nie udaremnić w ten sposób zrealizowania założonego wystroju czy po prostu nie uzyskać efektu dość obskurnego.  
Niekiedy zaoszczędzić można także dzięki dużym firmom w postaci browarów czy producentów innych napojów, od których w zamian za promocję i sprzedaż jego produktów możemy mieć udostępnioną chłodziarkę, kufle czy szklanki.

Najwyższa jakość sprzętu zdejmie nam z głowy szereg trosk

Są jednak rzeczy, na których nie powinno się oszczędzać – względnie, należy robić to z wielką rozwagą. Dotyczy to zwłaszcza wszelkiego rodzaju niezbędnego wyposażenia technicznego. Zepsuta niespodziewanie w upalne lato chłodziarko-zamrażarka, pozbawiona jednocześnie jakiejkolwiek opieki gwarancyjnej, nie ułatwi nam pracy.
W przypadku najzwyklejszej kawiarni nieodzowny jest dobry ekspres kolbowy, przy czym warto wybrać taki, który będzie odpowiadał przewidywanym potrzebom. O szerokości dostępnego na rynku asortymentu można przekonać się np. przeglądając ofertę dostarczającej sprzęt dla gastronomii firmy Resto Quality. Przyda się ponadto zmywarka do szkła z funkcją wyparzania, piec (czy coś bardziej zachęca do wstąpienia na kawę, niż jej zapach, ale także pieczonego w lokalu ciasta?), lady chłodnicze, czy dystrybutor do lodów. Jeśli chcemy stać się także barem i oferować coś więcej niż gotowe dania z mikrofalówki, potrzebna może być jeszcze kuchnia indukcyjna, grill i uniwersalna zmywarka. Pamiętajmy jednak także o całej reszcie drobniejszego wyposażenia, którego brak z pewnością wypomni nam sanepid.

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama