Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu

Wyposażenie kuchni gastronomicznej w stylu retro - czy warto?

Znaczenie jakości sprzętu stanowiącego wyposażenie kuchni gastronomicznej jest sprawą niepodważalną. Wątpliwości budzi u niektórych to, czy warto inwestować w designerskie wyposażenie zakładów gastronomicznych, na przykład w stylu retro. Spróbujmy znaleźć odpowiedź.
  • 28.06.2024 14:57
Wyposażenie kuchni gastronomicznej w stylu retro - czy warto?

Wyposażenie kuchni gastronomicznej a satysfakcja pracowników

Inwestując w wyposażenie zakładów gastronomicznych, zwracamy ogromną uwagę na jakość sprzętu, niestety często nie dbając przy tym o estetykę. Stawiając na funkcjonalność, wielu właścicieli obiektów gastronomicznych zapomina o tym, jaki wpływ na morale pracowników ma ładne wizualnie, eleganckie pomieszczenie, w którym spędzają przecież wiele godzin w ciągu dnia.

W efekcie, zaplecze kuchenne to połączenie bieli, szczotkowanej stali i czerni. Tymczasem coraz częściej do głosu dochodzi tzw. employee experience. Chodzi o projektowanie doświadczeń personelu, a więc m.in. dbałość o estetyczną aranżację stanowiska pracy. Dużo lepiej przecież pracuje się w miejscu utrzymanym na przykład w modnym i przytulnym stylu retro niż w warunkach zbliżonych do laboratorium. Oczywiście dbałość o estetykę nie oznacza rezygnacji z wysokiej jakości urządzeń i ergonomicznego zaprojektowania kuchni.

Estetyczne wyposażenie kuchni gastronomicznej jest najlepszą wizytówką dobrego lokalu, a czystość tego miejsca to absolutna podstawa. Nie bez powodu wielu restauratorów, którzy mają się czym pochwalić, jeśli chodzi o aranżację zaplecza kuchennego, decyduje się na choćby częściowe połączenie go z salą – tak, aby klienci widzieli pracę kucharzy.

Kuchnia jak plan filmowy

Skoro, tak jak już wspomnieliśmy, kuchnia jest wizytówką dobrego lokalu, to z pewnością chcemy się też nią pochwalić. Większość lokali, próbując zyskać większą rozpoznawalność, prowadzi dziś swoje profile social mediach.

Posty zamieszczane w portalach ilustrowane są nie tylko zdjęciami potraw, baru czy sali dla gości, ale i miejsca, w którym przygotowywane są posiłki. To, jakie wyposażenie kuchni gastronomicznej ujrzą potencjalni klienci, może decydować o tym, czy lokal zapadnie w ich pamięci, czy nie. To ważne też wówczas, gdy obecność restauracji w sieci chcemy wywindować na jeszcze wyższy poziom i nasz szef kuchni stanie się kulinarnym vlogerem.

Dla kogo styl retro?

Jeśli chodzi o wyposażenie gastronomii Kraków, podobnie jak inne miasta z wielowiekowym dziedzictwem, jest miejscem, w którym szczególnie sprawdzi się styl retro. Urządzony w tym stylu lokal doskonale wpisze się w klimat wąskich uliczek Starego Miasta i utrzymanej w stylach gotyckim i renesansowym architektury.

Artykuł sponsorowany