Ciasto Filadelfia — smaczne połączenie śmietanki i wiśni bez pieczenia
Przygotowywanie ciasta Filadelfia zacznij od wyłożenia foremki w rozmiarze 20x20 cm papierem do pieczenia. Zadbaj, żeby pokrył także brzegi. Dzięki temu nie będzie ryzyka, że masa wycieknie z blaszki.
Składniki na ciasto bez pieczenia:
- 150 g herbatników,
- 1 tabliczka czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel,
- 300 ml śmietanki kremówki 36%,
- 180 g serka mascarpone,
- 30 g cukru pudru,
- 300 g wiśni — świeżych lub rozmrożonych,
- 1 galaretka wiśniowa,
- 400 ml wrzątku.
Przygotowanie ciasta:
W garnuszku lub w mikrofali rozpuść czekoladę. Dodaj do niej pokruszone herbatniki, wymieszaj, wyłóż całość na dno formy i dokładnie rozprowadź rękami na powierzchni. Wstaw do lodówki.
Galaretkę wiśniową rozpuść we wrzątku. Dodaj do niej wiśnie, wymieszaj i włóż płyn do lodówki. Gdy zacznie lekko tężeć, czas na przygotowanie kremu śmietankowego.
Śmietankę, serek mascarpone i cukier puder zmiksuj na wysokich obrotach na sztywną pianę. Wyłóż ją na schłodzony spód. Ponownie wstaw blachę do lodówki na ok. 15 minut.
Po kwadransie wyjmij deser i na wierzch kremu śmietankowego nałóż wiśnie w galaretce. Na koniec umieść ciasto na min. 6 godzin w lodówce. Po tym czasie będzie gotowe do podania.
Przekładane ciasto bez pieczenia z serem i powidłami — proste a pyszne!
Przekładane ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania, a do tego można je zrobić w kilka minut. Doskonale się sprawdzi, jeśli nie masz dużo czasu.
Składniki na przekładane ciasto:
- 250 g herbatników,
- 280 g zmielonego sera,
- 500 ml śmietanki kremówki 36%,
- 1,5 łyżki żelatyny,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżka kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 100 g powideł śliwkowych,
- 50 g płatków migdałowych.
Przygotowanie ciasta:
Formę do pieczenia o rozmiarach 15x15 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż jedną warstwę herbatników i odstaw na bok.
Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie i lekko ostudź. Ubij śmietankę kremówkę na wysokich obrotach, pod koniec dodaj cukier puder i zmielony ser. Na koniec wlej żelatynę i szybko zmiksuj. Tak przygotowaną masę podziel na trzy porcje — do jednej z nich dodaj kakao. To często używany składnik w przepisach w serwisie W kuchni z Wedlem.
Na herbatniki nałóż pierwszą porcję masy śmietankowej. Teraz czas na drugą warstwę ciastek. Posmaruj je powidłami śliwkowymi, a następnie nałóż na nie krem kakaowy. Dodaj kolejną porcję herbatników i przykryj je masą śmietankową. Na koniec na całość powinny trafić ostatnia warstwa ciastek, powidła śliwkowe i migdały.
Gotowy deser umieść w lodówce na kilka godzin, aby stężał. Po tym czasie będzie gotowy do wystawienia na stół.
Brak piekarnika to nie powód, żeby rezygnować z pysznych, domowych przysmaków. Wypróbuj powyższe przepisy i rozsmakuj się w deserach bez pieczenia.
Napisz komentarz
Komentarze