Jak filtrowana jest woda?
Zadaniem filtrów jest oczyszczenie wody z różnych zanieczyszczeń, które mogą się w niej znajdować. W zależności od typu filtra i pochodzenia samej wody, ta może być oczyszczana z wielu rodzajów nieczystości. Raz mogą być to zabrudzenia mechaniczne, takie jak piasek, muł, drobne kamienie. Filtry mechaniczne pełnią wówczas rolę specjalnego sita, które fizycznie odseparowuje zabrudzenia. Innym rodzajem filtrów są filtry membranowe. Tutaj mamy do czynienia albo z ultrafiltracją, albo z tzw. zjawiskiem odwróconej osmozy. Zanieczyszczenia zatrzymywane są po jednej stronie półprzepuszczalnej membrany, a po drugiej gromadzi się ciecz już oczyszczona. Tego rodzaju filtry oczyszczają wodę m.in. ze związków organicznych i zanieczyszczeń biologicznych, takich jak mikroorganizmy chorobotwórcze, do których należą bakterie, wirusy i grzyby. Jeszcze innym rodzajem filtrów są te ze specjalnym złożem, np. węglowym, które doskonale radzą sobie z usuwaniem np. pestycydów czy nadmiaru chloru.
Inne systemy filtracji
Istnieją również takie systemy filtracji, które podnoszą jakość wody dzięki zmianom poziomu jej twardości lub modyfikowaniem ilości żelaza. W praktyce mówimy wówczas o tym, że:
- Zmiękczacze wody mogą zmniejszyć jej twardość, a więc zminimalizować ryzyko powstania osadów (kamienia kotłowego). Zdaniem specjalistów, najzdrowsza dla ludzi twardość wody, to ta, która waha się w przedziale 50-500 mg CaCO3/l.
- Odżelaziacze usuwają nadmiar żelaza, odpowiedzialny za jej metaliczny smak i zapach. Pod względem zdrowotnym zmniejszają też tym samym ryzyko zaburzeń układu pokarmowego.
To, który filtr do wody będzie najlepszy, zależy od tego, co pokaże wcześniejsze badanie wody. Specjaliści, w tym granimex.com.pl mogą pobrać próbkę i na podstawie uzyskanych wyników badania tak dobrać metodę filtrowania, aby jak najlepiej odpowiadała potrzebom użytkowników systemu uzdatniania.
Filtrowanie wody a zdrowie
Usuwanie zanieczyszczeń z wody nie pozostaje bez wpływu na jej jakość, a w konsekwencji również na nasze zdrowie. Korzyści z filtrowania wody są ogromne, począwszy od tego, że zmienia się skład wody, co może być pożądane w przypadku tej przeznaczonej do spożycia, jak i właściwości, smak czy zapach.
- W przypadku wody pitnej pochodzącej z własnego ujęcia, rola filtrów jest nie do przecenienia. Woda ze studni jest tzw. wodą surową. Najczęściej więc zawiera spore ilości zanieczyszczeń, szczególnie biologicznych. Mikroorganizmy, w tym bakterie pochodzenia zwierzęcego, które dostały się do wód gruntowych np. wraz z odchodami, to poważne ryzyko zakażenia i związanych z tym chorób u człowieka. Podobnie, jeśli w bliskości studni znajdują się zakłady rolnicze czy przemysłowe — związki organiczne czy substancje chemiczne, które przenikają do wody, powinny być przed jej spożyciem usunięte!
- Wodociągi miejskie uzdatniają wodę, to znaczy sprawiają, że ciecz, która rurami doprowadzana jest do kranów, nadaje się do picia. Zawsze jednak istnieje ryzyko jej wtórnego zabrudzenia poprzez odkładający się w rurach biofilm, rdzę i inne zanieczyszczenia. Domowe uzdatnianie wody może dać dodatkowe szanse na uzyskanie najwyższej jakości wody do picia.
- Woda wodociągowa dezynfekowana jest chlorem, który nadaje jej wyczuwalny, charakterystyczny smak i zapach. Nie każdy toleruje obecność chloru w wodzie. Może on skutecznie zniechęcać do picia wody, co nie jest bez znaczenia dla zdrowia. Dorosły człowiek powinien wypijać około 2 litrów płynów dziennie, a w upały nawet więcej. Usuwanie chloru filtrem z węgla aktywnego może sprzyjać odpowiedniemu nawodnieniu, gdyż po smaczną wodę sięgać będziemy częściej.
Filtracja wody wpływa na jej jakość, poprzez zmianę smaku, zapachu i składu. Usuwa z niej zanieczyszczenia biologiczne, chemiczne i fizyczne. Wszystko to z kolei korzystnie działa na nasze zdrowie.
Napisz komentarz
Komentarze