Jak powstaje czysty spirytus?
Czysty spirytus ma moc ok. 96 proc., ponadto usuwa się z niego wszelkie zbędne smaki oraz zapachy. Takiego efektu nie uda się uzyskać w tzw. destylacji prostej (jednostopniowej), ponieważ po pierwszym odparowaniu i skropleniu w destylacie wciąż zachowuje się sporo związków smakowych i aromatycznych, a moc jest dużo niższa niż moc spirytusu. Dlatego przy uzyskiwaniu spirytusu, stosowana jest rektyfikacja, czyli wielokrotna destylacja, prowadząca do uzyskania wysokiej mocy i pełnej czystości alkoholu.
Jaki destylator nadaje się do rektyfikacji?
Idealnym rozwiązaniem będzie kolumna rektyfikacyjna. Ma ona właśnie taką konstrukcję, która umożliwia wielokrotną destylację, choć oczywiście wpływ na jakość spirytusu mają też prawidłowe ustawienia sprzętu i kontrola nad procesem rektyfikacji. Parametry kolumny należy dobrać stosownie do wymogów produkcji – minimalnie średnica rury do zastosowań domowych powinna wynosić 50 mm, a zalecana wysokość destylatora to 100 cm lub więcej. Destylatory typu pot-still, też nadają się do robienia bimbru, ale jego moc będzie niższa, w okolicach 90 proc.
Warto inwestować w kolumny miedziane, znane z tego, że wytwarzają szlachetniejsze trunki, bez metalicznego posmaku. Plusem miedzi są także jej właściwości bakteriostatyczne oraz absorpcja szkodliwych związków chemicznych z destylatu.
Jakie akcesoria przydadzą się przy produkcji spirytusu?
Kolumnę rektyfikacyjną w wersji podstawowej można rozbudować o dodatkowe akcesoria usprawniające proces destylacji. Popularnym rozwiązaniem jest np. papuga z chłodniczką, dzięki której destylat osiąga temperaturę pokojową, a to ułatwia dokładny pomiar alkoholomierzem. Praktycznym dodatkiem jest też wydłużenie kolumny – wpłynie to pozytywnie na czystość destylatu. Ponadto przyda się jeszcze regulator mocy, ocieplenie kotła, czy też sonda pomiaru temperatury wody.
Czy wolno produkować spirytus w domu?
Aparatura do destylacji nie wymaga zezwolenia, niezależnie od jej rodzaju i parametrów technicznych. Produkcji domowego alkoholu też nie trzeba nigdzie zgłaszać, chyba że chodzi o alkohol etylowy – wolno go wytwarzać jedynie na podstawie licencji, ale stan prawny w tej kwestii ewoluuje, dlatego warto na bieżąco śledzić przepisy. Legalnie nabyty alkohol etylowy można przetwarzać na użytek domowy bez zezwolenia.