Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Tramwaje Wodne – Zalew Wiślany 2025

Degustacja wina – jak robić to dobrze?

Właściwa degustacja wina pozwala wydobyć z niego pełnię smaku i aromatu. W jaki sposób prawidłowo degustować ten trunek? Sprawdź!
Degustacja wina – jak robić to dobrze?

Wizualna degustacja wina 

Proces degustacji wina dzieli się na trzy fazy obejmujące różne zmysły: smaku, węchu oraz wzroku. Smak, zapach i barwa trunku mogą wiele powiedzieć o miejscu pochodzenia, wieku oraz odmianie winorośli, z której powstał.  

Reklama

Aby właściwie degustować wizualnie wino, należy nalać je do kieliszka do około 1/3 objętości, zakręcić lekko naczyniem, aż na jego ściance pojawią się drobne smugi. Ich długość świadczy o zawartości cukrów, alkoholu oraz oleistości trunku. Jeśli smakujesz wino musujące, sprawdź szybkość wydostawania się z niego bąbelków na powierzchnię. Im proces ten przebiega wolniej, tym wino jest szlachetniejsze. Zbadaj również odcienie i przejrzystość trunku, najlepiej oglądając go na białym tle. Barwa zależy głównie od procesu przechowywania i wieku. 

Prawidłowa degustacja węchowa 

Po degustacji wizualnej nadchodzi czas na degustację węchową. Przebiega ona w trzech etapach. Na początek powąchaj trunek w nieruchomym naczyniu, co pozwoli Ci wyczuć najbardziej lotne zapachy. Następnie krótko zakręć kieliszkiem, czego efektem jest uwolnienie cięższych aromatów. W trzeciej fazie napowietrz trunek, mocno nim mieszając w naczyniu. Wina dojrzałe rozwijają pełen bukiet, który może składać się m.in. z aromatów przypraw, owoców i kwiatów.  

Z kolei wina młode charakteryzują się tzw. zapachami pierwotnymi, różniącymi się w zależności od dojrzałości i typu szczepu winorośli. Aromaty wtórne pojawiają się pod wpływem dojrzewania w butelce. Wpływają na nie m.in. winifikacja i maceracja. Zapachy rozwijają się w następującej kolejności: najpierw kwiatowe, później roślinne i owocowe, a na koniec najcięższe, takie jak kawa i tytoń. Eksperci wyróżniają ponad 500 aromatów wina, z czego około 200 jest unikalnych i niewystępujących gdzie indziej. 

Degustacja smakowa trunku 

Po sprawdzeniu aromatu i wyglądu wina, czas na jego posmakowanie. W tym celu weź do ust łyk trunku, wciągając równocześnie powietrze w celu napowietrzenia wina. Nie przełykaj go od razu, a potrzymaj w ustach przez chwilę, mieszając je językiem. Postaraj się rozpoznać zawarte w nim garbniki, kwasy i cukry, a następnie ustal harmonię, czyli poziom zrównoważenia trunku. Jeśli przeważają w nim garbniki, wino staje się cierpkie. Sprawdź także trwałość wina, czyli czas, przez jaki jego smak i aromat pozostają wyczuwalne w ustach. Im posmak jest dłuższy, tym wino jest lepsze. 

Degustując wino, zwróć uwagę na jego kwasowość. Niższa występuje w trunkach z cieplejszych rejonów winiarskich. Istotna jest też słodkość – trunki słodkie powinny być zrównoważone optymalną kwasowością. Sprawdź zawartość alkoholu – zbyt niski poziom sprawia, że napój nie ma charakterystycznej głębi. 

Podstawowe zasady degustacji wina 

Podczas degustacji warto stosować się do kilku zasad:

wino nalewaj najpierw kobietom, później osobom starszym, a na końcu gospodarzowi;

trzymaj kieliszek za nóżkę;

przed smakowaniem warto powstrzymać się od palenia i zrezygnować z użycia perfum;

do napoju można podać bagietkę, niesłone krakersy oraz wodę do płukania ust. 

Więcej informacji znajduje się na: https://sklep-wina.pl/.

 

 


"NOWINY PÓŁNOCNE"
Gazeta w Braniewie i powiecie braniewskim

 

REKLAMA W GAZECIE:
Mail: reklama@portalbraniewo.pl
Tel.: 501 08 02 96

 

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama