Wizualna degustacja wina
Proces degustacji wina dzieli się na trzy fazy obejmujące różne zmysły: smaku, węchu oraz wzroku. Smak, zapach i barwa trunku mogą wiele powiedzieć o miejscu pochodzenia, wieku oraz odmianie winorośli, z której powstał.
Aby właściwie degustować wizualnie wino, należy nalać je do kieliszka do około 1/3 objętości, zakręcić lekko naczyniem, aż na jego ściance pojawią się drobne smugi. Ich długość świadczy o zawartości cukrów, alkoholu oraz oleistości trunku. Jeśli smakujesz wino musujące, sprawdź szybkość wydostawania się z niego bąbelków na powierzchnię. Im proces ten przebiega wolniej, tym wino jest szlachetniejsze. Zbadaj również odcienie i przejrzystość trunku, najlepiej oglądając go na białym tle. Barwa zależy głównie od procesu przechowywania i wieku.
Prawidłowa degustacja węchowa
Po degustacji wizualnej nadchodzi czas na degustację węchową. Przebiega ona w trzech etapach. Na początek powąchaj trunek w nieruchomym naczyniu, co pozwoli Ci wyczuć najbardziej lotne zapachy. Następnie krótko zakręć kieliszkiem, czego efektem jest uwolnienie cięższych aromatów. W trzeciej fazie napowietrz trunek, mocno nim mieszając w naczyniu. Wina dojrzałe rozwijają pełen bukiet, który może składać się m.in. z aromatów przypraw, owoców i kwiatów.
Z kolei wina młode charakteryzują się tzw. zapachami pierwotnymi, różniącymi się w zależności od dojrzałości i typu szczepu winorośli. Aromaty wtórne pojawiają się pod wpływem dojrzewania w butelce. Wpływają na nie m.in. winifikacja i maceracja. Zapachy rozwijają się w następującej kolejności: najpierw kwiatowe, później roślinne i owocowe, a na koniec najcięższe, takie jak kawa i tytoń. Eksperci wyróżniają ponad 500 aromatów wina, z czego około 200 jest unikalnych i niewystępujących gdzie indziej.
Degustacja smakowa trunku
Po sprawdzeniu aromatu i wyglądu wina, czas na jego posmakowanie. W tym celu weź do ust łyk trunku, wciągając równocześnie powietrze w celu napowietrzenia wina. Nie przełykaj go od razu, a potrzymaj w ustach przez chwilę, mieszając je językiem. Postaraj się rozpoznać zawarte w nim garbniki, kwasy i cukry, a następnie ustal harmonię, czyli poziom zrównoważenia trunku. Jeśli przeważają w nim garbniki, wino staje się cierpkie. Sprawdź także trwałość wina, czyli czas, przez jaki jego smak i aromat pozostają wyczuwalne w ustach. Im posmak jest dłuższy, tym wino jest lepsze.
Degustując wino, zwróć uwagę na jego kwasowość. Niższa występuje w trunkach z cieplejszych rejonów winiarskich. Istotna jest też słodkość – trunki słodkie powinny być zrównoważone optymalną kwasowością. Sprawdź zawartość alkoholu – zbyt niski poziom sprawia, że napój nie ma charakterystycznej głębi.
Podstawowe zasady degustacji wina
Podczas degustacji warto stosować się do kilku zasad:
wino nalewaj najpierw kobietom, później osobom starszym, a na końcu gospodarzowi;
trzymaj kieliszek za nóżkę;
przed smakowaniem warto powstrzymać się od palenia i zrezygnować z użycia perfum;
do napoju można podać bagietkę, niesłone krakersy oraz wodę do płukania ust.
Więcej informacji znajduje się na: https://sklep-wina.pl/.
Napisz komentarz
Komentarze