Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Idealny plan na grilla. Zobacz, czego potrzebujesz

Nadchodzi wiosna a wraz z nią pełną parą rozpoczyna się kolejny sezon grillowy. Co roku odliczamy dni do ocieplenia, które otwiera drogę do ogrodowych garden paty i obfitych popołudni z barbecue. Często jednak bywa tak, że słoneczny kwiecień i maj zaskakują nas na tyle, że kompletnie nie orientujemy się, jak zabrać się za organizację grilla.
Idealny plan na grilla. Zobacz, czego potrzebujesz

Dla tych z was, którzy nie bardzo wiedzą od czego zacząć, przygotowaliśmy krótki poradnik pełen sprawdzonych porad i wskazówek.
 
Pierwsze kroki, czyli dobry termin i goście
 
Grill powinien być przede wszystkim okazją do wrzucenia na luz, po całym tygodniu pracy – najlepiej więc ustalić jego termin na sobotę lub ewentualnie piątek. Dzięki temu każdy z uczestników będzie miał komfort związany z wolną niedzielą na odsypianie po imprezie oraz dodatkowy czas na zajęcie się domowymi sprawami. Przy ustalaniu daty najważniejsza jest jednak prognoza pogody – ostatecznie naszym celem jest przecież spędzenie miłego czasu na łonie natury, co z zachmurzonym niebem i chłodnym wiatrem może się okazać niewykonalne. Kiedy już odhaczymy w kalendarzu odpowiedni dzień, pozostaje nam przejść do kolejnego etapu przygotowań.
 
Komponowanie listy gości to kwestia zupełnie dowolna, ale dla własnej przyjemności powinniśmy pomyśleć o liczbie osób, która z jednej strony nas nie przytłoczy, z drugiej zaś, sprawi, że nasze potrzeby towarzyskie zostaną w pełni zaspokojone. Świetnym pomysłem może się okazać zaproszenie gości, którzy jeszcze się nie znają – w ten sposób nasz stały krąg znajomych powiększy się a nowe twarze wniosą do rozmów świeże tematy oraz napełnią spotkanie energią. Oczywiście powinniśmy unikać zapraszania ludzi, którzy działają nam na nerwy – atmosfera relaksu to podstawa każdego pamiętnego barbecue.
 
Co podać, aby zadowolić przyjaciół?
 
Grill to tradycja wrosła w nasz kraj od pokoleń, dlatego z całą pewnością możemy potraktować menu konwencjonalnie. Trzymajmy się klasyków, to bezpieczne posunięcie a zarazem pretekst, aby dać się ponieść sprawdzonym smakom. Wybór mięs do smażenia powinien być prosty, jednocześnie jednak goście mają mieć możliwość próbowania różnych przekąsek. Nie może zabraknąć kiełbasek, steków, karkówki oraz udek.
 
Oczywiście całość jadłospisu przeznaczonego na ruszt nie obejdzie się też bez warzyw, ryb czy pieczywa – zwłaszcza jeśli nasi znajomi to wegetarianie. Jedzenie natomiast harmonijnie należy połączyć z napojami, które podkreślą smak przyrządzanych specjałów, a przy tym wprawią nas w odpowiedni nastrój. Nieodzownie królują więc zimne piwo i wódka, my jednak możemy postawić na bardziej wyrafinowane trunki, jak choćby kojarzone z klasą i stylem, dobre whisky – oczywiście serwowane w umiarkowanych ilościach, chcemy się bowiem delektować chwilą i zachować ją w pamięci na długo.

 


Podziel się
Oceń

Reklama
Reklama
Reklama