„Czekolada w kuchni” – pod takim hasłem przebiegał Wojewódzki Konkurs Sztuki Kulinarnej, zorganizowany w SOSW w Braniewie. Rywalizowało w nim osiem drużyn: z Bartoszyc, Braniewa, Olsztyna i Szczytna.
Celem każdej ekipy było przygotowanie potrawy „z czekoladową nutą”. Uczestnicy oceniani byli w dwóch kategoriach: klas przysposabiających do pracy i zasadniczej szkoły zawodowej.
Konkurs uroczyście otworzył starosta braniewski Leszek Dziąg wraz z organizatorami.
— Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Braniewie to placówka, która każdego dnia udowadnia, że dzieją się w niej rzeczy niezwykłe — mówi starosta Leszek Dziąg. — Uczniowie nie tylko się uczą, nie tylko kończą kolejne klasy, ale zdobywają też wiedzę i umiejętności, które przydadzą im się w nieraz może trudnym, dorosłym życiu.
Przygotowane potrawy, jak i ich prezentację oceniało jury. Rywalizacja była zacięta, a poziom bardzo wyrównany.
Nagrody zwycięzcom wręczył starosta braniewski Leszek Dziąg, Mirosław Kudliński, etatowy członek Zarządu Powiatu Braniewskiego, przedstawiciele jury, a także Dorota Wiśniewska, dyrektor SOSW w Braniewie.
Wyniki konkursu
Kategoria ZSZ:
1. Klasa SOSW Szczytno – potrawa „Czekoladowy zawrót głowy”
2. Klasa SOSW Olsztyn – „Gruszka nadziewana, zapiekana w cieście francuskim, w sosie czekoladowym”
3. Klasa SOSW Braniewo – „Indyk w czekoladzie z tortem czekoladowym z 1926 roku”Kategoria PDP:
1. Klasa SOSW Olsztyn – „Czekoladowe szyszki”
2. Klasa SOSW Braniewo – „Czekoladowe trio”
3. Klasa SOSW Szczytno – „Tradycyjne ciasteczka Babuni w czekoladzie”